@article { author = {Maroufi, Asad and Ahadi, Saeed and Bahramnejad, Bahman and Siosemardeh, Adel}, title = {Analysis of expression of WRKY transcription factors under saline conditions in bread wheat (Triticum aestivum)}, journal = {Plant Production and Genetics}, volume = {2}, number = {1}, pages = {105-117}, year = {2019}, publisher = {University of Kordestan}, issn = {2821-0913}, eissn = {2821-0492}, doi = {}, abstract = {Genetically improvement for salinity resistance is one of the most effective breeding methods for wheat. But understanding the mechanism, assessing and identifying salinity tolerance genes is a prerequisite for genetic modification. The role of a number of families of transcription factors has been proven in response to environmental stresses, hence, their identification and investigation facilitates the possibility of overcoming stresses. Considering the significant role of the important family of WRKY transcription factors in response to stresses, the expression of two important genes of this family including TaWRKY10 and TaWRKY53 in different tolerant and susceptible cultivars of wheat was investigated. The results showed that TaWRKY10 exhibited different expressions in susceptible wheat (Tajan) and resistant (Bam) cultivars. In resistant cultivar (Bam) under saline conditions over a period of 48 hours, TaWRKY10 showed more expression level in both leaf and root tissues than the control and also the sensitive (Tajan) cultivar. However, the expression of TaWRKY53 was different in resistant and susceptible cultivars. TaWRKY53 in susceptible cultivar (Tajan), over the period of 48 hours, showed more expression level than the control and resistant cultivar (Bam) in leaves and root tissues. Also, by using salicylic acid under salinity stress, the expressions of TaWRKY10 and TaWRKY53 in Tajan and Bam cultivars were different. In general, our results show that WRKY transcription factors can play a role in generating resistance to salinity stress in wheat and therefore can be used in genetic improvement.}, keywords = {Wheat,Genetic improvement,Salinity stress,Resistance}, title_fa = {بررسی بیان فاکتورهای رونویسی WRKY در شرایط تنش شوری در گندم نان (Triticum aestivum)}, abstract_fa = {اصلاح ژنتیکی برای تحمل به شوری یکی از روشهای موثر اصلاحی برای گندم است. اما درک ﺳﺎزوﮐﺎر، مطالعه و شناسایی ژنهای ﺗﺤﻤﻞ به ﺷﻮری پیش نیاز اصلاح ژنتیکی است. نقش تعدادی از خانواده‌های عوامل رونویسی در پاسخ به تنشهای محیطی ثابت شده است، بنابراین شناسایی و مطالعه آنها امکان غلبه بر تنش‌های موجود مانند شوری را تسهیل می کند. با توجه به نقش موثرخانواده مهم فاکتور رونویسی WRKY در تقابل با تنشها، میزان بیان دو ژن مهم این خانواده از جملهTaWRKY10 و TaWRKY53 در ارقام مقاوم و حساس به شوری در گندم در مرحله 3 تا 4 برگی بررسی شد. نتایج نشان داد که ژن TaWRKY10 در ارقام گندم حساس (تجن) و مقاوم (بم) به شوری دارای بیان متفاوتی است، ولی در رقم بم در شرایط تنش شوری در طی یک دوره 48 ساعتی، دارای بیان بیشتری هم در برگ و هم در ریشه نسبت به شاهد و نیز نسبت به رقم تجن است. هر چند بیان TaWRKY53 در ارقام مقاوم و حساس متفاوت بود، اما این ژن در رقم حساس با گذشت زمان، بیان بیشتری نسبت به شاهد و رقم مقاوم در برگ و ریشه نشان داد. همچنین کاربرد اسید سالیسیلیک نیز در شرایط تنش شوری باعث تغییر در بیان این ژنها در این ارقام شد. به طور کلی نتایج به دست آمده نشان می دهد که فاکتورهای رونویسی WRKY می توانند در ایجاد مقاومت به تنش شوری در گندم نقش ایفا کنند و بنابراین در اصلاح ژنتیکی مورد استفاده قرار گیرند.}, keywords_fa = {گندم,اصلاح ژنتیکی,تنش شوری,مقاومت}, url = {https://jwr.uok.ac.ir/article_61149.html}, eprint = {https://jwr.uok.ac.ir/article_61149_e49600c01c25c5a7cd32001bcebf695c.pdf} }