%0 Journal Article %T بهبود صفات و شاخص‌های جوانه‌زنی سه اکوتیپ مرزه (.Satureja hortensis L) با پرایمینگ بذر %J تولید و ژنتیک گیاهی %I دانشگاه کردستان %Z 2821-0913 %A افکار, سهیلا %D 2022 %\ 03/21/2022 %V 3 %N 1 %P 109-118 %! بهبود صفات و شاخص‌های جوانه‌زنی سه اکوتیپ مرزه (.Satureja hortensis L) با پرایمینگ بذر %K پارامترهای جوانه زنی %K پیش تیمار %K مرزه (.Satureja hortensis L) %K نیترات پتاسیم %R 10.34785/J020.2022.915 %X توانایی جوانه­زنی بذر مرحله مهمی برای استقرار مناسب می­باشد. پرایمینگ بذر شامل روش­های بسیار ساده ای است که می­تواند در بهبود جوانه­زنی بذر و استقرار گیاهچه موثر باشد مرزه گیاه معطری است که در صنایع غذایی و داروسازی استفاده می­شود. برای ارزیابی تاثیر پرایمینگ بر جوانه­زنی سه اکوتیپ خوزستانی، اصفهانی و اردستانی مرزه (Satureja hortensis L.) آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار انجام شد. فاکتورها شامل 4 غلظت نیترات­پتاسیم (ppm 200, 100, 50,  0) و 3 زمان پرایمینگ (0، 24 و 48 ساعت) بود. نتایج نشان داد که در دو اکوتیپ اردستانی و خوزستانی مرزه اکثر پارامتر­های جوانه­زنی در غلظت ppm 200 نیترات­پتاسیم و زمان 48 ساعت کاهش یافتند در حالیکه 24 ساعت پس از تیمار با غلظت ppm 100 نیترات­پتاسیم اغلب پارامترهای جوانه­زنی اکوتیپ اصفهانی کاهش نشان دادند. بر اساس نتایج مشاهده شده بهترین و موثرترین تیمار نیترات­پتاسیم در تحریک جوانه­زنی هر اکوتیپ متفاوت بود. بطورکلی بر اساس نتایج این آزمایش، غلظت پایین نیترات­ پتاسیم پارامتر­های جوانه­زنی و استقرار گیاهچه را بهبود بخشید اما غلظت بالا صفات مورد مطالعه را کاهش داد. %U https://jwr.uok.ac.ir/article_62186_ce10d663311e309ef7925c35b47753f9.pdf