%0 Journal Article %T اثر سطوح مختلف پتانسیل اسمزی و پرایمینگ بذر بر برخی خصوصیات جوانه‌زنی گیاه پنیر باد (Withania coagulans) %J تولید و ژنتیک گیاهی %I دانشگاه کردستان %Z 2821-0913 %A ضیائی, سید مسعود %A جعفری, مجید %D 2022 %\ 08/23/2022 %V 3 %N 2 %P 235-246 %! اثر سطوح مختلف پتانسیل اسمزی و پرایمینگ بذر بر برخی خصوصیات جوانه‌زنی گیاه پنیر باد (Withania coagulans) %K بنیه بذر %K درصد جوانه زنی %K جیبرلین %K خشکی %R 10.34785/J020.2022.004 %X گیاه پنیر باد یکی از گیاهان مهم دارویی در مناطق بلوچستان می­ باشد که در کشورهای هند، پاکستان و افعانستان نیز گسترش دارد. از این گیاه در موارد دارویی و درمانی استفاده می ­شود و به­ عنوان یک گیاه پوششی مهم نیز در این مناطق محسوب می­ گردد. این گیاه جوانه­ زنی ضعیفی داشته و برخی عوامل محیطی مانند خشکی نیز بر گسترش آن تاثیر منفی دارند. لذا این آزمایش با هدف بررسی اثر پتانسیل اسمزی و پرایمینگ بذر بر برخی خصوصیات جوانه ­زنی این گیاه، به ­صورت فاکتوریل با دو فاکتور در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار در سال 1398 اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل چهار سطح پتانسیل اسمزی (آب مقطر، 1-، 2- و -3 بار) و هشت تیمار پرایمینگ بذر شامل: هیدروپرایمینگ، عدم پرایمینگ، پرایمینگ با جیبرلین (200 و 400 ppm)، سالیسیلیک اسید (200 و 400 ppm) و نیترات پتاسیم (200 و 400 ppm) بودند. نتایج نشان داد که پرایمینگ بذر سبب بهبود خصوصیات طول ریشه­ چه، طول ساقه­ چه و درصد جوانه ­زنی گردید. کاهش پتانسیل اسمزی سبب کاهش میزان طول ریشه ­چه، ساقه­ چه و درصد جوانه­ زنی شد. همچنین کاهش پتانسیل اسمزی سبب کاهش میزان طول گیاهچه، درصد و سرعت جوانه ­زنی و بنیه بذر گیاه پنیر باد گردید. پرایمینگ با جیبرلین 200 ­ ppm بهترین تیمار پرایمینگ بود و سبب افزایش طول گیاهچه، درصد و سرعت جوانه ­زنی، بنیه بذر و درصد نشاهای نرمال گردید. به­ طور کلی می ­توان تیمار پرایمینگ با جیبرلین 200 ppm را برای بهبود صفات جوانه ­زنی در این گیاه توصیه نمود. %U https://jwr.uok.ac.ir/article_62317_352d57b0cd17f04a79bccc384ee5e53f.pdf