تأثیر تنش خشکی و قارچ میکوریزا بر برخی صفات فیزیولوژیک و آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی گیاه ترخون (Artemisia dracunculus L.)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

2 استاد، گروه علوم باغبانی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

3 استادیار، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

10.22034/plant.2024.141259.1103

چکیده

تنش خشکی یکی از مهم‌ترین تنش‌های غیر زنده و عامل محدود کننده تولید موفقیت‌آمیز محصولات گیاهی در سراسر جهان است و اثرات منفی زیادی بر خصوصیات فیزیولوژیکی گیاهان دارد. قارچ‌های میکوریزا تأثیر قابل توجهی بر رشد گیاه، جذب آب، تغذیه مواد معدنی و محافظت در برابر تنش‌های غیر زیستی دارند. لذا به‌منظور بررسی قارچ میکوریزا بر برخی صفات فیزیولوژیک و آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی گیاه ترخون در شرایط تنش خشکی، پژوهشی به‌صورت آزمایشی فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار انجام شد. فاکتور اول تنش خشکی در دو سطح شامل 100 و 50 درصد ظرفیت زراعی (ظرفیت گلدان) و فاکتور دوم تلقیح با قارچ میکوریزا در 5 سطح شامل (G.hoi + G. mosseae ،G.hoi + G. intraradices ،G. mosseae + G. intraradices ، G.hoi + G. mosseae + G. intraradices و شاهد) بودند. طبق نتایج به‌دست آمده، کاربرد قارچ میکوریزا در شرایط تنش خشکی سبب افزایش فعالیت آنزیم‌های آسکوربات پراکسیداز، پراکسید هیدروژن، گایاکول پراکسیداز، کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز و هم‌چنین میزان مالون دی‌آلدئید، فنل کل و اسید آسکوربیک برگ‌ها شد. کاربرد قارچ میکوریزا برخلاف تنش خشکی سبب بهبود محتوی پتاسیم و فسفر برگ گردید. کاربرد سه گونه قارچ میکوریزا (G. intraradices +G.hoi + G. mosseae) تأثیر بهتری بر صفات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی ترخون تحت تنش خشکی داشت. نتایج تحقیق بیانگر اثر مثبت قارچ میکوریزا در افزایش تحمل به خشکی گیاه ترخون و مهار بهتر رادیکال‌های آزاد تولید شده در شرایط تنش بود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of drought stress and mycorrhizal fungi on some characteristics of physiology and antioxidative enzymes in tarragon (Artemisia dracunculus L.)

نویسندگان [English]

  • Leila Mansori 1
  • Mahmood Esna-Ashari 2
  • Masoomeh Amerian 3
1 MSc. graduate, Department of Horticultural Sciences, Faculty of Agriculture, Bu-Ali Sina University, Hamedan, Iran
2 Professor, Department of Horticultural Sciences, Faculty of Agriculture, Bu-Ali Sina University, Hamedan, Iran,
3 Assistant Professor, Department of Horticultural Sciences and Engineering, Faculty of Agricultural Sciences and Engineering, Razi University, Kermanshah, Iran
چکیده [English]

In order to investigate the effect of mycorrhizal fungi on some physiological traits and antioxidant enzymes the tarragon plant under drought stress, this study was performed as a factorial experiment with two factors based on a completely randomized design with three repetitions. The first factor was drought stress at two levels including 100 and 50% field capacity (pot capacity) and the second factor was inoculation with mycorrhiza fungus from Glomus geus at 5 levels consisting of (G.hoi + G. mosseae, G. hoi + G. intraradices, G. mosseae + G. intraradices, G. hoi + G. mosseae + G. intraradices and no inoculation as control(. According to the results, the use of mycorrhizal fungi under drought stress conditions increased the activity of the enzymes of the ascorbate peroxidase, hydrogen peroxide, guaiacol peroxidase, catalase, superoxide dismutase as well as the amounts of malondialdehyde, total phenol and ascorbic acid in the leaves. The use of mycorrhiza fungus, unlike drought stress, increased potassium and phosphorus concentration. Application of the three mycorrhizal fungi combination (G. intraradices +G.hoi + G. mosseae) had a better effect on the physiological and biochemical traits than the control. The results of the research showed the positive effect of mycorrhizal fungus in increasing drought tolerance of tarragon plant and better control of free radicals produced under stress conditions.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Ascorbic acid
  • potassium
  • total phenol
  • catalase