امکان‌سنجی توسعه کشت باقلا رقم کم تانن مهتا جهت استفاده در تغذیه دام و طیور در استان‌های شمالی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار، مرکز تحقیقات و آ موزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران

2 دانشیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

3 مربی، مرکز تحقیقات و آ موزش کشاورزی و منابع طبیفی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گنبد، ایران

4 استادیار،مرکز تحقیقات و آ موزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران

5 مرکز تحقیقات و آ موزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران،

6 استادیار، مرکز تحقیقات و آ موزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران

10.22034/plant.2025.142787.1139

چکیده

رقم مهتا اولین رقم کم تانن و قابل برداشت مکانیزه باقلا با هدف استفاده در تغذیه دام و طیور، توسط تیم به‌نژادی حبوبات کشور معرفی شد. با توجه به لزوم تولید این رقم باقلا و مقایسه پتانسیل عملکرد و بازدهی آن با رقم شادان، این پژوهش در مناطق عمده تولید باقلا در استان­های شمالی ایران شامل استان گلستان (گرگان و گنبد)، استان مازندران، استان گیلان در سال­های 1400 و 1401 انجام شد. در این پژوهش، رقم باقلای کم تانن مهتا و رقم شادان، هر کدام در مساحت هزار متر مربع کشت شدند. به منظور بررسی اقتصادی از شاخص­های سودآوری شامل هزینه تمام شده هر کیلو محصول، درآمد خالص، نسبت فایده به هزینه، درصد بازده فروش و درصد بازگشت سرمایه در تولید محصول و شاخص بهره­وری فیزیکی استفاده شد. نتایج بررسی شاخص‌‌های اقتصادی نشان داد، در شهرستان گنبد میانگین سود در رقم مهتا نسبت به رقم شادان 5/11 درصد بیشتر بود. ولی در شهرستان گرگان تولید باقلا رقم شادان به صرفه­تر بود به‌طوری که میانگین سود در رقم شادان 5/12 درصد بیشتر از رقم مهتا برآورد شد. در استان مازندران تولید باقلا رقم کم تانن مهتا نسبت به رقم شادان به صرفه­تر بود به‌طوری که میانگین سود آن نسبت به رقم شادان 8/51 درصد بیشتر بود. در استان گیلان تولید باقلا رقم شادان نسبت به رقم مهتا به صرفه­تر بود به‌طوری که میانگین سود در رقم شادان 7/56 درصد بیشتر محاسبه شد. بر اساس نتایج این بررسی تولید رقم مهتا در دو شهرستان گنبد و قائم‌شهر از لحاظ اقتصادی توصیه می­گردد.
 

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Feasibility of cultivating low-tannin faba bean (cv. Mahta) for livestock and poultry feed in the northern provinces of Iran

نویسندگان [English]

  • Fatemeh Sheikh 1
  • Hormoz Asadi 2
  • Faramarz Seyedi 3
  • Ramezan Sarparast 4
  • Mehran Gholami 5
  • Mohammad Taqi Feyzbakhsh 6
1 Associate Professor, Agricultural Research and Education and Natural Resource Center of Golestan province, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Gorghan, Iran
2 Associate Professor,, Seed and Plant Improvement Institute(SPII), Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran,
3 Lecturer, Agricultural Research and Education and Natural Resource Center of Golestan province, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Gonbad, Iran
4 Assistant Professor, Agricultural Research and Education and Natural Resource Center of Mazandaran province, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Sari, Iran
5 Associate Professor, Agricultural Research and Education and Natural Resource Center of Gilan province, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO),
6 Assistant Professor, Agricultural Research and Education and Natural Resource Center of Golestan province, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Gorghan, Iran
چکیده [English]

The 'Mehta' variety is the first low-tannin and mechanically harvestable faba bean introduced by the national legume breeding team for use in livestock and poultry feed. Given the necessity of producing this faba bean variety and comparing its yield potential and efficiency with the 'Shadan' variety, this research was conducted in major faba bean-producing areas in the northern provinces of Iran, including Golestan (Gorgan and Gonbad), Mazandaran, and Gilan in 2021 and 2022. In this research, low-tannin 'Mehta' and 'Shadan' varieties were  planted in 1000 m2.  Economic evaluation was conducted using profitability indices, including the cost per kilogram of the product, net income, benefit-cost ratio, percentage return on sales, and percentage return on investment in product production, as well as the physical productivity index. The results of the economic indices showed that in Gonbad county, the average profit of the 'Mehta' variety was 11.5% higher than that of the 'Shadan' variety. However, in Gorgan county, the production of the 'Shadan' variety was more economical, with the average profit being 12.5% higher than that of the 'Mehta' variety. In Mazandaran province, the production of the low-tannin 'Mehta' variety was more economical, with an average profit 51.8% higher than that of the 'Shadan' variety. In Gilan province, the production of the 'Shadan' variety was more economical, with an average profit 56.7% higher than that of the 'Mehta' variety. Based on the results of this study, the production of the 'Mehta' variety is economically recommended in Gonbad and Qaemshahr counties.
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Economic evaluation
  • Faba bean
  • Poultry feed
  • Return on investment
  • yield