امکان‌سنجی توسعه کشت باقلا رقم کم تانن مهتا جهت استفاده در تغذیه دام و طیور در استان‌های شمالی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار، مرکز تحقیقات و آ موزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران

2 دانشیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

3 مربی، مرکز تحقیقات و آ موزش کشاورزی و منابع طبیفی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گنبد، ایران

4 استادیار،مرکز تحقیقات و آ موزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران

5 مرکز تحقیقات و آ موزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران،

10.22034/plant.2025.142787.1139

چکیده

رقم مهتا اولین رقم کم تانن و قابل برداشت مکانیزه باقلا با هدف استفاده در تغذیه دام و طیور، توسط تیم به‌نژادی حبوبات کشور معرفی شد. با توجه به لزوم تولید این رقم باقلا و مقایسه پتانسیل عملکرد و بازدهی آن با رقم شادان، این پژوهش در مناطق عمده تولید باقلا در استان­های شمالی ایران شامل استان گلستان (گرگان و گنبد)، استان مازندران، استان گیلان در سال­های 1400 و 1401 انجام شد. در این پژوهش، رقم باقلای کم تانن مهتا و رقم شادان، هر کدام در مساحت هزار متر مربع کشت شدند. به منظور بررسی اقتصادی از شاخص­های سودآوری شامل هزینه تمام شده هر کیلو محصول، درآمد خالص، نسبت فایده به هزینه، درصد بازده فروش و درصد بازگشت سرمایه در تولید محصول و شاخص بهره­وری فیزیکی استفاده شد. نتایج بررسی شاخص‌‌های اقتصادی نشان داد، در شهرستان گنبد میانگین سود در رقم مهتا نسبت به رقم شادان 5/11 درصد بیشتر بود. ولی در شهرستان گرگان تولید باقلا رقم شادان به صرفه­تر بود به‌طوری که میانگین سود در رقم شادان 5/12 درصد بیشتر از رقم مهتا برآورد شد. در استان مازندران تولید باقلا رقم کم تانن مهتا نسبت به رقم شادان به صرفه­تر بود به‌طوری که میانگین سود آن نسبت به رقم شادان 8/51 درصد بیشتر بود. در استان گیلان تولید باقلا رقم شادان نسبت به رقم مهتا به صرفه­تر بود به‌طوری که میانگین سود در رقم شادان 7/56 درصد بیشتر محاسبه شد. بر اساس نتایج این بررسی تولید رقم مهتا در دو شهرستان گنبد و قائم‌شهر از لحاظ اقتصادی توصیه می­گردد.
 

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Feasibility of cultivating low-tannin faba bean (cv. Mahta) for livestock and poultry feed in the northern provinces of Iran

نویسندگان [English]

  • Fatemeh Sheikh 1
  • Hormoz Asadi 2
  • Faramarz Seyedi 3
  • Ramezan Sarparast 4
  • Mehran Gholami 5
  • Mohammad Taqi Feyzbakhsh 1
1 Associate Professor, Agricultural Research and Education and Natural Resource Center of Golestan province, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Gorghan, Iran
2 Associate Professor,, Seed and Plant Improvement Institute(SPII), Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran,
3 Lecturer, Agricultural Research and Education and Natural Resource Center of Golestan province, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Gonbad, Iran
4 Assistant Professor, Agricultural Research and Education and Natural Resource Center of Mazandaran province, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Sari, Iran
5 Associate Professor, Agricultural Research and Education and Natural Resource Center of Gilan province, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Rasht, Iran
چکیده [English]

The 'Mehta' variety is the first low-tannin and mechanically harvestable faba bean introduced by the national legume breeding team for use in livestock and poultry feed. Given the necessity of producing this faba bean variety and comparing its yield potential and efficiency with the 'Shadan' variety, this research was conducted in major faba bean-producing areas in the northern provinces of Iran, including Golestan (Gorgan and Gonbad), Mazandaran, and Gilan in 2021 and 2022. In this research, low-tannin 'Mehta' and 'Shadan' varieties were  planted in 1000 m2.  Economic evaluation was conducted using profitability indices, including the cost per kilogram of the product, net income, benefit-cost ratio, percentage return on sales, and percentage return on investment in product production, as well as the physical productivity index. The results of the economic indices showed that in Gonbad county, the average profit of the 'Mehta' variety was 11.5% higher than that of the 'Shadan' variety. However, in Gorgan county, the production of the 'Shadan' variety was more economical, with the average profit being 12.5% higher than that of the 'Mehta' variety. In Mazandaran province, the production of the low-tannin 'Mehta' variety was more economical, with an average profit 51.8% higher than that of the 'Shadan' variety. In Gilan province, the production of the 'Shadan' variety was more economical, with an average profit 56.7% higher than that of the 'Mehta' variety. Based on the results of this study, the production of the 'Mehta' variety is economically recommended in Gonbad and Qaemshahr counties.
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Economic evaluation
  • Faba bean
  • Poultry feed
  • Return on investment
  • yield
Asadi, H., Ghotbi, V., & Moghaddam, A. (2021a). Economic analysis of planting of annual forage legumes in Alborz province. Journal of Fodder and Animal Feed, 2(2), 27-36. (In Persian) https://doi.org/10.22067/IJPR.V13I2.2101-1000
Asadi, H., Ghotbi, V., Feyzbakhsh, M. T., & Shiekh, F. (2022). Economical comparison of planting of different forage legumes cultivars (Faba bean, Grass pea, Vetch, Green pea) in Golestan province. Iranian Journal of Pulses Research, 13(2), 207-220. (In Persian) https://doi.org/10.22067/IJPR.V13I2.2101-1000
Asadi, H., Mahmoudi, M., & Zare, S. H. (2021b). Determination of profitability and economical productivity of irrigation water in crop production. Journal of Irrigation and Drainage, 15(6), 1404-1411 (In Persian) https://doi.org/20.1001.1.20087942.1400.15.6.14.4
Daneshvarkakhki, M., Dehghanian Ghotbabadi, S., & Serori, A. A. (2006). Investigation the economics of milk production in industrial units: A case study of Astan Quds Razavi Kenbist Institute. Journal of Agricultural Sciences and Industries, 20(1), 214-207 (In Persian) https://doi.org/10.30495/JAE.2021.157821795
Etemadi, F., Hashemi, M., Barker, A.V., Zandvakili, O. R. & Xiaobing, L. (2019). Agronomy, nutritional value, and medicinal application of faba bean (Vicia faba L.). Horticultural Plant Journal, 5, 170-182. https://doi.org/ 10.1016/j.hpj.2019.04.004.
Ghotbi, V., sheikh, F., Feizbaksh, M.T., Shahverdi, M., Sarparast, R., Asadi, H., & Moghaddam, A. (2022). The comparison of qualitative and quantitative yield of annual forage legumes in autumn cultivation. Journal of Agricultural Science and Sustainable Production32(2), 81-95. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2020.110038
Hemasi, A. H., & Nikomaram, H. (2003). Feasibility assessment of the construction of a pulp and printing paper factory using bagasse as a raw material. Journal of Agricultural Sciences, 9(1), 63-78. (In Persian) https://doi.org/10.1002/9781118719862.ch10.
Karkanis, A., Ntatsi, G., Lepse, L., Fernandez, J. A., Vagen, I. M., Rewald, B., Alsiņa, I., Kronberga, A., Balliu, A., Olle, M., Bodner, G., Dubova, L., Rosa, E., & Savvas, D. (2018). Faba Bean cultivation – revealing novel managing practices for more sustainable and competitive european cropping systems Frontiers in Plant Science, 9, 1115. https://doi.org/ 10.3389/fpls.2018.01115
Kazemi Gorgi, M., Ghazanfari, Sh., Yusefi Kelarikolaei, K., Nobari, K., Sharifi, S., & Sheikh, F. (2023). 'Effects of Different Levels of Zero-Tannin Faba Bean on Performance and some Physiological Responses of Broiler Chickens. Iranian Journal of Animal Science Research, 15(3), pp. 445-461. (In Persian) https://doi.org/ 10.22067/ijasr.2023.80135.1115
Mayer Labba, I. C., Frøkiær, H., & Sandberg, A. S. (2021). Nutritional and antinutritional composition of fava bean (Vicia faba L., var. minor) cultivars. Food Research International, 140, 1-11. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2020.110038
Nalle, C. L., Ravindran, V., & Ravindran, G. (2010). Nutritional value of faba beans (Vicia faba L.) for broilers: Apparent metabolisable energy, ileal amino acid digestibility and production performance. Animal Feed Science and Technology, 156, 104–111. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2010.01.010
Oluyinka, O., Robin, A., Walker, L., & Houdijk, J. G. (2019). Evaluation of the nutritive value of legume alternatives to soybean meal for broiler chickens. Poultry science, 98, 5778-5788. https://doi.org/10.3382/ps/pez374
Proskina, L., &  Sallija, C. (2017). Faba beans and peas in poultry feed: economic assessment. Journal of the Science of Food and Agriculture, 97, 4391-4398. https://doi.org/10.1002/jsfa.8415
Rahate, K. A., Madhumita, M., & Prabhakar, P. K. (2021). Nutritional composition, anti-nutritional factors, pretreatments-cum-processing impact and food formulation potential of faba bean (Vicia faba L.): A comprehensive review. Lwt, 138: 110796. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.110796
Saberi, A. R., Abyar, N. M., & Baseri, N. (2017). Economic study of production of new and forgotten fodder products in Golestan province. Journal of research results in improving crop, 3(1), 1-20 (In Persian).
Sheikh. F., Sekhavat, R., & Aghajani, M. A. (2022). Evaluation of resistance to leaf spot diseases and yield characteristics in faba bean genotypes through cluster analysis and Genotype by Trait Biplot. Journal of Crop Breeding, 14(44), 131-14 (In Persian). https://doi.org/10.52547/jcb.14.44.131
Sheikh. F., Yusefi Kelarikolaei, K., & Asadi, H. (2024). Mahta variety, the first low-tannin faba bean variety in the country, replaces part of soybean meal and corn kernels in poultry diets. Agricultural Research, Education and Extension Organization Publication, Iran. 38 pp.
Soltani, G. R. (2008). Engineering Economics. Volume 11, Publication of Shiraz University, 328 pp .(In Persian).
Yusefi Kelarikolaei, K., & Sheikh, F. (2024). Using the seeds of dual-purpose varieties of beans as a part of the broilers diet. Journal of Fodder and Animal Feed, 2(2), 27-36 (In Persian). https://doi.org/10.1017/S175173111800366X
Zhou, R., B. Hyldgaard, X. Yu, E. Rosenqvist, R. M. Ugarte, S. Yu., & Zhao, T. (2018). Phenotyping of faba beans (Vicia faba L.) under cold and heat stresses using chlorophyll fluorescence. Euphytica214, 1-13. https://doi.org/10.1007/s10681-018-2154-y