بررسی عملکرد و اجزای عملکرد ارقام جدید گندم دیم در مقایسه با گندم سرداری

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان، معاونت بهبود تولیدات گیاهی، مدیریت زراعت، سنندج ایران

چکیده

یکی از راهکارهای افزایش عملکرد گندم دیم استفاده از ارقام جدید و با پتانسیل بالا می‌باشد. به این منظور آزمایشی در سال زراعی 97-96 در شهرستان سقز در چارچوب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. ارقام جدید دربرگیرنده هما، باران، اوحدی، هشترود، آذر 2 و کراس آذر 2 (داری 1) بودند که با رقم سرداری مقایسه شدند. برآیندها نشان داد که رقم باران دارای بیشترین عملکرد دانه (2793 کیلوگرم در هکتار) و رقم سرداری دارای کمترین عملکرد دانه (1803 کیلوگرم در هکتار) بودند. بیشینه (33/37 گرم) و کمینه (67/32 گرم) وزن هزار دانه به ترتیب به ارقام هما و سرداری اختصاص یافت. بیشترین ارتفاع بوته به رقم کراس آذر (7/121 سانتی‌متر) و کمترین آن به رقم سرداری (67/96 سانتی‌متر) تعلق داشت. اگرچه اختلاف آماری معنی­داری میان ارقام ازنظر تعداد دانه در سنبله وجود نداشت، بااین‌حال رقم هشترود دارای بیشترین تعداد دانه در سنبله (27 عدد) و رقم اوحدی دارای کمترین تعداد دانه در سنبله (عدد)23 عدد بود. ازنظر تعداد سنبله در مترمربع نیز، هشترود رقم برتر بود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Evaluation of yield and yield components of new wheat cultivars in comparison with Sardari wheat

نویسندگان [English]

  • Mohammad majidi
  • Mohammadfarid Separi
  • Mohammad Saleh Ahmadi
  • Mohammad Bahram Nasrolahbeigi
Agricultural Jihad Organization of Kurdistan Province, Sanandaj, Iran
چکیده [English]

One of the ways to increase wheat yield is using new cultivars. In this evaluation, an experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications in Saqhez in Kurdistan province at 2017-2018. New cultivars included Homa, Baran, Ohadi, Hashtrood, Azar 2 and cross Azar 2 (Dari 1), which were compared with Sardari variety. The results showed that Baran cultivar had the highest grain yield (2793 kg/ha) and Sardari cultivar had the lowest grain yield (803 kg/ ha). Maximum (37.33 g) and minimum (32.62 g) of 1000 seed weight belonged to Homa and Sardari cultivars, respectively. The highest plant height (121.7 cm) belonged to Cross Azar cultivar (Dari 1) and the lowest plant height (96.67 cm) belonged to Sardari cultivar. Although there was no statistically significant difference between cultivars in terms of seed number per spike, but Hashtrood cultivar had the highest value (27) of it and Ohadi cultivar had the lowest value (23) of it. Also, Maximum spike number per m2 belonged to Hashtrood cultivar.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Plant height
  • Spike number
  • Cultivar
  • 1000 seed weight
Ahmadi, A., Hosseinpour, T., Mohammadi, F and Pourghasemi, R. 2018. Investigating the growth trend of some dryland wheat cultivars. Plant ecophysiology journal,9(28):10-21.(in Persian).
Anderson, W.K., and Smith, W.R. 1990. Yield advantage of two semi-dwarfcompared with two tall wheat depend on sowing time. Australian Journal of Agricultural Research 41: 811-826.
Bakhshandeh, A., and Rahnama, A. 2005. Investigation the effect of the seeddensity and date of plant on tiller number, seed yield and yield components in six wheat cultivar. Journal of Agricultural Sciences and Natural Resources, 12: 147-154.
Donmes, E., Seurs, R.G., Shroyer, J.P., and Paulsen, G. M. 2001. Genetic gain in yield attributes of winter wheat in the Great Plains. Crop Science, 41: 1412- 1419.
Elhani, S., Martos, V., Rharrabi, Y., Royo, C., and Garcia Del Moral, L.F. 2007. Contribution of main stem and tillers to durum wheat (Triticumaestivum L. var. durum) grain yield andits components grown in Mediterranean environments. Field Crops Research, 103: 25-35.
Hosseinpour,T., Ahmadi,A., Mohammadi,F and Drikvand, R. 2012. The effect of seed rate on grain yield and its components of wheat cultivars in rain fed Conditions. Agronomy Journal, 104:101-110.
Guarda, G., Padovan, S., and Delogu, G. 2004. Grain yield, nitrogen-use efficiency and baking quality of old and modern Italian bread- wheat cultivars grown at different nitrogen levels. European Journal of Agronomy, 21: 181-192.
Jafarnejad, A. 2009. Determination of optimum sowing date for bread wheat (Triticum aestivum L.) cultivars with different flowering habits in NeishabourJournal of Agriculture Science, 2-25. (In Persian).
Keshavarz,A., Esfandiaripour,E., yousefibajvani,Y., Ahmadifar,M and Khanchi,M.2018.Reproduction and Provide of Wheat Seeds.MAJ.234.
Ministry of Agriculture Jihad. 2015. Agricultural statistics (Year book) Ministry of Agriculture Jihad. Deputy of Plannning and Finance.InformationTechnoiogyand Communication Center. Vol I. Crop Production, Growing Season, 2012-2013. 156 pp. (In Persian)
Momtazi, F., and Emam, Y. 2006. Effect of sowing date and seeding rate on yield and yield components in bread wheat cv. Shiraz. Iranian Journal of Agricuiture Science, 37: 1-11. (In Persian).
Rharrabti. S., Y Elhani V MartosNunes and Garcia L. F. Del Moral. 1998. Relationship between some quality traits and yield of durum wheat under southern Spain conditions. CIHEAM –Option Mediterraneans 40:529-531.
Yousefimoghadam, R., khoramdel, soror., Banayanaval,M and Nasirimahallati, M. 2018. Comparison of old and new dryland wheat cultivars in response to differentplanting dates. Applied Agricultural Research,31 (2):46-72. (In persian)