تعیین بازدهی تولید برخی ارقام لگوم‌های علوفه‌ای در استان های لرستان و مازندران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

2 استادیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

3 استادیار، مرکز آموزش و تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بروجرد، ایران

4 استادیار، مرکز آموزش و تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران

10.34785/J020.2022.014

چکیده

    با توجه به ضرورت تولید علوفه برای تغذیه دام و طیور در کشور، بررسی سودآوری ارقام لگوم­های علوفه­ای به منظور دستیابی به اقتصادی­ترین رقم و گیاه علوفه­ای در مناطق احساس می­گردد. در همین راستا، اهداف پژوهش حاضر تعیین بازدهی تولید برخی ارقام لگوم­های علوفه­ای بوده که به صورت طرح آزمایشی بلوک­های کامل تصادفی در سه تکرار در مزارع تحقیقاتی استان­های مازندران و لرستان در سال­های 1397 و 1398 انجام شد. در این پژوهش لگوم­های علوفه­ای شامل چهار رقم باقلا، سه رقم ماشک، دو رقم نخود علوفه­ای و یک رقم خلر بود. جهت تعیین سودآوری از روش بودجه­بندی جزیی و شاخص های درآمد ناخالص، درآمدخالص، نسبت فایده به هزینه و درصد بازده فروش) در تولید محصولات، استفاده شد. نتایج نشان داد، در محل اجرای استان مازندران، میانگین درآمد خالص علوفه‌ی تر باقلا رقم شادان در سال­های آزمایش 5/295 میلیون ریال در هکتار، نسبت فایده هزینه 7/18 و بازده فروش محصول 7/94 درصد و در محل اجرای لرستان، میانگین درآمد خالص تولید علوفه ‌تر نخود علوفه­ای رقم داخلی در سال­های آزمایش 9/277 میلیون ریال در هکتار، نسبت فایده هزینه 2/10 و بازده فروش محصول 90 درصد محاسبه شد، که نسبت به سایر محصولات بیشتر محاسبه شد. بنابراین، در مناطق اجرای مازندران و لرستان به­ترتیب علوفه­ تر باقلا رقم شادان و نخود علوفه­ای رقم داخلی به عنوان محصولات اقتصادی برای کشت توصیه شد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Determining to return some of the forage legume cultivars production in Lorestan and Mazandaran provinces

نویسندگان [English]

  • Hormoz Asadi 1
  • Vida Ghotbi 2
  • Mohammad Shahverdi 3
  • Ramezan Sarparast 4
1 Associate Professor, Seed and Plant Improvement Institute(SPII), Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran
2 Assistant Professor, Seed and Plant Improvement Institute (SPII), Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran
3 Assistant Professor, Lorestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Borujerd, Iran
4 Assistant Professor, Mazandaran Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Sari, Iran
چکیده [English]

Considering the need to produce fodder to feed livestock and poultry in the country, it is necessary to investigate the profitability of fodder leguminous cultivars in order to achieve the most economical cultivar and fodder plant in the regions. In this regard, the objectives of this present study were to determine return of some forage legume cultivars which were conducted as a randomized complete block design with three replications in research farms of Mazandaran and Lorestan provinces in 2018 and 2019. In this research forage legumes including four cultivars of faba bean, three cultivars of vetch, two cultivars of fodder green pea, and grass pea cultivar. In order to estimate profitability indexes was used partial budgeting technique, gross income, net income, benefit-cost ratio and the percentage of sales return in crop production. Results showed that, in Mazandaran province, the means of net income of the fresh forage production of faba bean (Shadan cultivar), benefit cost ratio and sale return was estimated 295.5 Iranian million rials/ha, 18.7 unit and 94.7 percent, respectively and in Lorestan province, the means of net income of the fresh forage production of fodder green pea, benefit cost ratio and sale return was estimated 277.95 Iranian million rials/ha, 10.2 unit and 90 percent, respectively. Therefore, in Mazandaran and Lorestan provinces, Shadan bean cultivar and fodder green pea of local cultivar were recommended as economic products.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Varieties
  • profitability
  • forage
  • yield
Abyar, N.M.,& Saberi, A.R. (2021). Economic study of production of new and forgotten fodder products in Golestan province. Journal of Forage and Animal Feed, 2 (1), 4-13. (In Persian).
Ahmadi, K., Ebadzadeh, H.R., Hatami, F. Abd Shah, H.,&Kazemian, A. (2020). Agricultural statistics of the crop year 2018-2019. Volume One: Crops. Information and Communication Center Publications, Deputy of Planning and Economy, Ministry of Jihad Agriculture. Tehran, 89 p. (In Persian).
Aminizadeh, M. Riahi, A. Mehrparvar Hosseini, E.,& Karami, O. (2013). Study of scale advantage, efficiency advantage and collective advantage of chickpea production in Iran. Abstracts of the Fifth National Conference on Iranian Beans. March 28, University of Tehran, Tehran, 321 p. (In Persian).
Alizadeh, KH. (2015). Drought tolerant forage plants in rainfed conditions. Publication of Eslamic Azad University. (In Persian).
Asadi, H., Ghotbi, V.,&Mogaddam, A. (2021). Economic analysis of annual forage legumes cultivation in Alborz province.Journal of fodder and animal feed, 2(2), 27-36. (In Persian).
Ashrafi, M., Mohammadzadeh, S.,& Karbasi, AR.(2005). Economic study of production, export and target markets of Iranian legumes. Abstracts of the 1th National Conference on Iranian Beans, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, 20 November, 258 p. (In Persian).
Chegini, AR.,& Mohammadi, M. (2016). Use of legumes as animal feed. April 29, Lorestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Khorramabad, 841. p. (In Persian).
Ghorbani, M.,& Bagheri, A. (2018). The value of pulses goods and services in agronomic systems of Iran. Iranian Journal of Pulses Research, 9(1), 78-98. (In Persian).
Ghotbi, V., Shikh, F., Fizbakhsh, M.T., Shahverdi, M., Sarparast., Asadi, H.,& Moghaddam, A. (2022). Comparison of quantitative and qualitative yield annual forage legumes in autumn cultivation.Journal of Agricultural Science and Sustainable Production, 32(2), 81-95.
Kanoni, H. (2016). Current situation and future perspective of chickpea cultivation and production in the country. Abstracts of the Sixth National Conference on Iranian Beans. Lorestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Khorramabad, 29 April, 841 p. (In Persian).
Majnoon Hosseini, N. (1993). Legums in Iran. University Jihad Publications, Tehran, 110 p.
Majnoon Hosseini, N. (2008). Legum seed production. University Jihad Publications, Tehran, 294 p. (In Persian).
Mostafavi, M.J., Hooshmand, M.,& Nasiri Mahallati, M. 2020. Evaluation of long-term performance trend and its stability in Iranian Legums. IranianJournal of Legums Research, 11 (2), 196-214(In Persian).
Rahmati, M., Pahlavani, R.,&Rashno, Z. (2019). Evaluation and determination of comparative advantage of legumes in Lorestan province. Journal of Beans, 2 (1), 41-51. (In Persian).
Rahimi, A., Bageri, R.,&Arameshian, E. (2014). Investigating the economic aspects, production trend, challenges and effective strategies on Legumes production in Iran. 5th National Conference on Iranian Beans. Tehran University, Tehran, 26 February. (In Persian).
Sabbagpour, S.H., Mahmoudi, F., Rahimzadeh, R., Nemati, A., Harsini, M., Afrand, K., Ghanbari, A.A.,& Ghaffari Khalig, H. (2010). Strategy plan of the country’s research. 3th National Conference on Iranian Beans. Agricultural Jihad Organization. Kermanshah,19 May.(In Persian).
Saberi, A.R., Abyar, N.M., &Baseri, N. (2017). Economic study of production of new and forgotten fodder products in Golestan province. Journal of Research Achievement for Improvement Crop Production, 3(1), 1-20. (In Persian).
Sanadgol, A.,& Malekpour, B. (1992). Cultivation principles and proper spices and variation selection of annual alfalfa in pastures and dry land areas of Iran. Forest and Pastures Institute Publication, 245 p. (In Persian).
Shikh, F.,ChekaniAZhang, X., Wei, Z.,& Yang, Z. (1998). Cluster analysis of agronomic characters of varieties of spring durum wheat (Triticum durum). Crop Genetic Resources, 4, 14-15