تاثیر محلول پاشی عناصر ریز مغذی در مراحل رشدی مختلف بر عملکرد و کیفیت دانه لوبیا سفید

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار، موسسه تحقیقات کشاورزی دیم، معاونت سرارود، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،کرمانشاه، ایرا ن

2 محقق، مرکز تحقیقات وآموزش کشاورزی ومنابع طبیعی لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بروجرد، ایران

10.22034/plant.2024.140463.1080

چکیده

به‌منظور بررسی اثر محلول‌پاشی کود عناصر ریز مغذی در مراحل مختلف فنولوژیک بر عملکرد و کیفیت دانه لوبیا سفید (رقم الماس) پژوهشی در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با 16 تیمار و سه تکرار طی سال‌های 1395و 1396 در پردیس تحقیقات، آموزش و منابع طبیعی کشاورزی بروجرد انجام شد. تیمارها شامل: شاهد، مراحل قبل از گل‌دهی، گل‌دهی، غلاف‌دهی، پر شدن دانه ، قبل از گل‌دهی + گل‌دهی، قبل از گل‌دهی + غلاف‌دهی، قبل از گل‌دهی + پر شدن دانه، گل‌دهی + غلاف‌دهی، گل‌دهی + پر شدن دانه، غلاف‌دهی+ پر شدن دانه، قبل از گلدهی+ گلدهی+ غلاف‌دهی، قبل از گلدهی+ گلدهی+ پر شدن دانه، گلدهی+ غلاف‌دهی+ پر شدن دانه، قبل از گل‌دهی + غلاف‌دهی+ پر شدن دانه، قبل از گل‌دهی + گل‌دهی + غلاف‌دهی+ پر شدن دانه بودند. نتایج نشان داد بیشترین عملکرد دانه ( 5354 کیلوگرم در هکتار) مربوط به محلول پاشی در سه مرحله قبل از گل‌دهی، گل‌دهی و پر شدن دانه در سال دوم بود. کمترین مقدار عملکرد (3902 کیلو گرم در هکتار) نیز به تیمار شاهد در سال اول اختصاص داشت.بیشترین میزان آهنو روی دانه از محلول پاشی سه مرحله ای، در زمان های قبل از گل دهی،زمان گلدهی و زمان پر شدن دانه به ترتیب با مقادیر112 و روی 39 میلی گرم بر کیلوگرم در دانه بدست آمد.بنابراین محلول پاشی در سه مرحله قبل از گلدهی، مرحله گلدهی و مرحله و پر شدن دانهتوصیه می‌شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The effect of foliar application of micronutrient elements in different growth stages on the yield and quality of white bean seeds

نویسندگان [English]

  • Mokhtar Dashadi 1
  • Mohammad hasan Kooshki 2
1 Assistant Professor, Dryland Agricultural Research Institute, Sararood Branch,, Agricultural Research,Education and Extension Organization (AREEO), kermanshah, Iran.
2 Agriculture Research, Education and Natural Resources Center, Lorestan, Province, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Boroujerd, Iran
چکیده [English]

In order to investigate the effect of foliar application of micronutrient fertilizers at different phenological stages on the yield and quality of white bean seed (Almas cultivar)an experiment was carried out in twoconsecutive years (2016-2017). The experiment was done as arandomized complete block design with 16 treatments andthree replications in the Agriculture Research, Education and Natural Resources Campus of Boroujerd. Treatments included control(c), pre-flowering(G1), flowering(G2), pod stage(G3) , seed hardening stage(G4),) G1+ G2),) G1+ G3), (G1+ G4),( G2+ G3),( G2+ G4),( G3+ G4),( G1+ G2+ G3),( G1+ G2+ G4),( G2+ G3+ G4),( G1+ G3+ G4),( G1+ G2+ G3+ G4). The results showed that the highest grain yield (5354kg.ha-1) belonged tothe foliar application in three stages of before flowering, flowering and seed filing in the second year .Thelowest grain yield (3902kg.ha-1)obtaibed from the control treatment in the first year. the highest amount of iron and zinc belonged to the foliar application in three stagesof before flowering, flowering, and seed filling. The highest seed amount of iron and zinc was 112 and 39 mg.kg-1, respectively. Therefore, in order to achieve optimum grain yield, foliar application should be carried out in three stages of pre-flowering, flowering and seed filling stages.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Yield components
  • micronutrients
  • seed yield
  • white bean
  • foliar application
Armin, M., & Biddy, M. ( 2013). The effect of supplementary irrigation time and zinc spraying solution on the yield and yield components of chickpea, scientific research journal of plant ecophysiology, 6(18), 43-54. (In Persian).
El-Sayed, H. E., Amen, E.-S. A., El-Morsy, A., & Tolba, M. (2012). Effects of foliar spraying with microelements and different fertilizer sources on quality and yield of Pisum sativum, L. plant. International Research Journal of Agricultural Science and Soil Science, 2(1), 17-24.
Bagheri, M., Shamsi Mahmoodabadi, H., & Morovati, A. (2013). The effect of iron nano chelate on yield components, iron content and oil percentage of Darab variety 14 sesame seed, scientific research journal of plant ecophysiology, 6(18), 69-79. (In Persian).
Bagheri, A., Mahmoudi, A.A., & Ghazli, F. (2001). Bean cultivation and breeding. Mashhad Academic Jihad Publications. 556 pages. (In Persian).
Datir, R., Apparao, B., & Laware, S. (2012). Application of amino acid chelated micronutrients for enhancing growth and productivity in chili (Capsicum annum L.). Plant Sci. Feed, 2(7), 100-105.
El-Sayed, H. E., Amen, E.-S. A., El-Morsy, A., & Tolba, M. (2012). Effects of foliar spraying with microelements and different fertilizer sources on quality and yield of Pisum sativum, L. plant. International Research Journal of Agricultural Science and Soil Science, 2(1), 17-24.
Fageria, N. K. (2016). The use of nutrients in crop plants. CRC press.
Ghanbari, A. Dori (2005). Examining and determining GDD for different phenological stages of pinto bean lines, the first national conference beans.Mashhad.Iran. (In Persian).
Heisey, P., & Norton, G. (2007). Fertilizer and other chemicals. Handbook of agricultural economics, 3, 2747- 2783.
Hejazi, A., Shahverdi, M., & Ardforoush, J. (2004). Refrence Method for Plant Analysis.University of Tehran Press.300p. (In Persian)
Kaya, M., Küçükyumuk, Z., & Erdal, I. (2009). Phytase activity, phytic acid, zinc, phosphorus and protein contents in different chickpea genotypes in relation to nitrogen and zinc fertilization. African Journal of Biotechnology, 8(18), 4508-4513
Khoshvaghti, H. (2006). Effect of water limitation on growth rate, grain filling and yield of three pinto bean cultivars. Master's Thesis, Faculty of Agriculture. Tabriz University. 95 pp. . (In Persian).
Kohnaward, P., Jalilian, J., & Pirzad, A. (2012). Effect of foliar application of micro-nutrients on yield and yield components of safflower under conventional and ecological cropping systems. International Research Journal of Applied and Basic Sciences, 3(7), 1460-1469.
Nadergoli, M., Yarnia, M., & Khoei, F. R. (2011). Effect of zinc and manganese and their application method on yield and yield components of common bean (Phaseolus vulgaris L. CV. Khomein). Middle East Journal of Scientific Research, 8(5), 859-865.
Ortiz-Ferrara, G., Bhatta, M., Pokharel, T., Mudwari, A., Thapa, D., Joshi, A., Chand, R., Muhammad, D., Duveiller, E., & Rajaram, S. (1999). Farmer participatory variety selection in South Asia. Research highlights of the wheat program, 33-37.
Shahrokhi, N., Khourgami, A., Nasrollahi, H., & Shirani-Rad, A. (2012). The effect of iron sulfate spraying on yield and some qualitative characteristics in three wheat cultivars. Annals of Biological Research, 3(11), 5205-5210.
United Nations, D.o.E.a.S.A., Population Division. (2019). World Population Prospects 2019: Highlights. New York, NY: UN Department of Economic and Social affairs.
United Nations Children’s Emergency Fund (UNICEF). (2014). Nutrition. Available at: www.unicef.org/ethiopia.
Vesey, A. Pasari, B. & Rokhzadi, A. (2017). Investigating the effect of humic acid and micronutrient nanofertilizers on the reaction of peas (Ciecer arietinum L.) in autumn cultivation. crop physiology Journal, 10(40), 93-110. (In Persian).